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1.	COORDINATION ISSUES:

1.1	ACT 287 (2012) Hawaii Night Sky Protection Act: Coordinate electrical drawings with all project architectural and engineering disciplines to implement the amended Hawaii Revised Statutes, with the addition of a new section designated and read as follows:  Chapter 201 – NIGHT SKY PROTECTION STATEGY.  .

2.	DESIGN ISSUES:  

2.1		NOTE:  This Act shall be considered to be supplemental to any adopted County lighting ordinances and shall not be construed to supersede or modify County lighting ordinances or rules, (provided the County ordinance is not less restrictive and where the County ordinances are more restrictive, the County ordinances shall take precedence), and provisions of this Act shall apply to Counties with populations of less than one hundred thousand (100,000 MINIMUM) persons..

2.12	  ACT 287 (2012) Hawaii Night Sky Protection Act:  Act 287 (2012) is effective as of July 1, 2012.

2.23  	Statutory Material:  The following underscored material of Act 287 is Statutory:

2.23.1	Chapter 201 – Night Sky Protection Strategy.    (a)  Beginning July 1, 2014, all state agencies shall comply with shielded lighting fixture requirements under this section, whereby, except as specified otherwise in subsections (c) through (f), every new outdoor lamp light fixture emitting more than three thousand lumens shall be required to be fully shielded and to have a correlated color temperature of four thousand Kelvin or less;  provided that the impact of artificial light on shoreline and ocean waters shall be subject to compliance with section 205A-71.  A lighting fixture is considered to be fully shielded when the lighting fixture is shielded in such a manner that all light rays emitted by the fixture, either directly from the lamp, or indirectly from the fixture, are projected below a horizontal plane running through the lowest point of the fixture.,
		
		(b)   No new mercury vapor lamps shall be sold or installed after July 1, 2014.

[bookmark: _GoBack]		(c)   As applicable, retrofit work or replacement of existing lighting fixtures shall:   (1)  Limit the rated correlated color temperature of emitted light (lamp, fixture, and filter if used) to less than or equal to four thousand Kelvin, except in the case of outdoor athletic facilities as described in subsection (d);   (2)  Not be subject to the shielding requirement for lamp-by-lamp replacement work;  and  (3)   Require one hundred per cent fully shielded lighting fixtures be installed if more than fifty per cent of existing nonconforming lighting fixtures need to be replaced,

		(d)   For outdoor athletic facilities, fully shielded lighting fixtures with correlated color temperatures  
		less than or equal to four thousand Kelvin are preferred, but not required.  Where fully shielded lighting fixtures are not used, acceptable luminaries shall include light fixtures that are:   (1)  Equipped with internal, external, or internal and external glare control louvers and are installed so as to limit direct up-light to less than five per cent of the total lumens exiting from the installed fixtures and minimize offsite light trespass;  and  (2)   Installed and maintained with minimum aiming angles of twenty-five degrees downward from the horizontal;   provided that the aiming angle shall be measured  from the axis of the luminaire maximum beam candlepower, as certified by an independent testing agency.

		(e)  Fully shielded replacement lighting fixtures for state managed roadways and highways shall be installed on a case-by-case basis, subject to the availability of capital improvement project funding and compliance with applicable federal, state, or county design standards or guidelines.   Where fully shielded fixtures are not used, acceptable luminaires shall be partially shielded lights that emit no more than five per cent of their light above the horizontal plane, as certified by an independent testing agency.

		(f)   The use of existing nonconforming lighting fixtures shall be allowed, subject to compliance with subsection (c)  (3),   for:      (1)   Lighting fixtures that are extinguished between the hours of 11:00 p.m. and sunrise by an automatic shutoff device;  or    (2)   Outdoor amphitheaters, ballparks, playfields,  play courts, or other similar recreational facilities, whether public or private, that are used for international, national, state, or county tournaments;  or as needed to conclude any recreational event, sporting events,  or other related clean up activity that is in progress prior to 11:00 p.m. at the amphitheater, ballpark, playfield, play court, or similar recreational facility.

		(g)   The following light sources shall be exempt from this section:      (1)    Lighting sources emitting three thousand lumens or less, which is comparable to a lighting fixture with an incandescent lamp rated at one hundred fifty watts or less, and temporary ornamental holiday lights;    (2)   Emergency lighting used by military, national guard, police, firefighters, correctional, medical, or hazardous material mitigation personnel, or other emergency responders for the duration of the emergency.  (3)  Temporary oudoor lighting used for construction or major renovation of buildings or for highway improvements or construction.    (4)    Temporary outdoor lighting used for film production and other permitted activities such as carnivals and concerts;    (5)   Temporary outdoor lighting used for agricultural operations;  (6)   Navigational lights that are required for waterway, open ocean, and aircraft safety;  (7)   Existing outdoor lighting fixtures that were legally installed prior to July 1, 2014, subject to compliance with subsection  (c)  (3) ;      (8)   Outdoor lighting fixtures that are necessary for compliance with applicable federal, state, or county design standards or guidelines  that are related to health and safety for  the general public;  (9)   Upwards facing lighting fixtures used to illuminate buildings, monuments, statues, memorial structures, national or state flags, and other selected facilities or features that were legally installed prior to July 1, 2014, or that will result in the generation of three thousand lumens or less, as certified by an independent testing agency;  and   (10)   Refurbishment, repair, or replacement-in-kind of lighting fixtures that are character-defining features of a historic property, as determined by the department of land and natural resources historic preservation division.  

		(h)    This section shall be considered to be supplemental to any adopted county lighting ordinances and shall not be construed to supersede or modify county lighting ordinances or rules;  provided that the county ordinance is not less restrictive than this section;  and provided further that this section shall not apply to counties with population of less than one hundred thousand persons.   
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